SUNPOWERTECH:
VEEL GESTELDE VRAGEN
Zonnepanelen van Sun Power Solution in Energy
- 30% meer efficientie & opbrengst
- Tot 30 jaar garantie op zonnepanelen
- Hoogrendement zonnepanelen
- Erkende adviseurs
Alles wat je moet weten over het schouwtraject
Het schouwtraject is één van de belangrijkste trajecten die je doorloopt, wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen. Het schouwtraject helpt namelijk om problemen te tackelen nog voordat de installatie plaatsvind. Zodat op dag van de installatie alles soepel en efficiënt loopt. Door een grondige beoordeling van de locatie (= schouw) en de meterkast kunnen installateurs ervoor zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd volgens de geldende normen en voorschriften. In dit artikel zullen we je alles uitleggen over het schouwtraject en de daarbij behorende zaken.
Waarom is het schouwtraject zo belangrijk?
Zodra er een grotere elektrische verandering aan de woning komt, zoals zonnepanelen, is het goed om te checken of alles wat hierbij komt kijken ook geschikt is. Waaronder het kijken of de huidige meterkast en groepenkast nog voldoen, bij de toevoeging van jouw nieuwe stroomtoevoer. Want kan jouw meterkast of groepenkast die extra toevoer aan stroom van de zonnepanelen wel aan? We maken door de jaren heen steeds meer gebruik van elektrische apparaten, denk aan elektrische auto’s en spelcomputers. Het is dan van belang om te beschikken over een meterkast en groepenkast die zeker veilig genoeg zijn. Want je wil natuurlijk niet dat het ergste gebeurt: brand.
De (fysieke) schouw
Wanneer de offerte van de zonnepanelen installatie is goedgekeurd door jou als klant, dan kom je terecht in de volgende fase van het traject. In deze fase hebben wij van jou als klant onder andere de volgende gegevens nodig: foto’s van de groepenkast, de (slimme) meter, het dakvlak en de plek waar de installateurs het dak op moeten.
Met deze gegevens kunnen onze technische specialisten vaak al een goede indicatie geven of hetgeen wat is geoffreerd ook daadwerkelijk zo uitgevoerd kan worden voor jou. Het is soms nodig, uit veiligheid voor de installateurs of voor jouw veiligheid, om enkele aanpassingen te verrichten.
Het kan gebeuren dat aan de hand van de foto’s, er toch nog wat vragen zijn die beantwoord kunnen worden door een fysieke schouw. Dit proberen wij altijd te voorkomen, zodat de panelen zo snel mogelijk bij jou geplaatst kunnen worden. Echter, soms is een fysieke schouw onvermijdelijk. Tijdens zo’n schouwing controleert onze schouwer nauwkeurig bij jouw thuis of de zonnepanelen volgens het legplan kunnen worden geplaatst en of de meterkast en groepenkast in orde zijn.
Het is natuurlijk noodzakelijk dat alles zo goed en veilig mogelijk uiteindelijk wordt geïnstalleerd. Bij zo’n schouw wordt er gekeken naar de volgende zaken:
- Het legplan checken
- De meterkast checken
- De groepenkast checken
- Bereikbaarheid van het dak checken
- Checken van de kabelroute
- Optioneel: de slimme meter
Hieronder zullen we al deze zaken nader toelichten. Zodat jij een goed beeld gaat hebben van het gehele schouwtraject.
Checken van het legplan
Allereerst wordt er gekeken of het legplan zoals besproken met de adviseur ook technisch mogelijk is. Vaak weten de adviseurs al grotendeels wat wel en niet mogelijk is, echter voor de vooral technische details is het oog van een werkvoorbereider met technische kennis zeker handig.
Checken van de meterkast; is deze klaar voor een zonnepaneleninstallatie?
Zoals hierboven al enigszins beschreven is elektriciteit brandgevaarlijk. Het is van belang om een moderne meterkast te hebben die alle stroomtoevoer aan kan. Een moderne meterkast is:
- Een meterkast zonder verouderde groepenkast
- Een meterkast met een 1-fase of 3-fase groepenkast
- Een meterkast zonder porseleinen stoppen
- Een meterkast met een hoofdschakelaar (verplicht sinds 2005)
- Een meterkast met twee aardlekschakelaars (verplicht sinds 2005)
- Een meterkast die gebouwd is op basis van de nieuwe, strengere richtlijnen.
Al deze bovenstaande richtlijnen zijn onderdeel van het keurmerk: NEN1010. Dit is één van de belangrijkste keurmerken op het gebied van zonnepanelen installaties. Het is namelijk van cruciaal belang om de veiligheid van zonnepanelen installaties te kunnen garanderen. Sommige eisen van NEN1010 zijn zelfs per wet vastgelegd. Zoals de verplichting van twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar.
Een erkende, gecertificeerde installateur is in staat om deze eisen te interpreteren en toe te passen bij het ontwerpen en aanleggen van jouw installatie. De werkvoorbereiders controleren of aan alle eisen van NEN1010 is voldaan in de meterkast, om te zorgen dat jouw installatie zo veilig mogelijk wordt geïnstalleerd.
Checken van jouw groepenkast
Een onderdeel van de meterkast is de groepenkast. Deze is van belang omdat deze de stroom onderverdeelt onder de verschillende ‘groepen’. Achter elke groep zitten één of meerdere elektrische apparaten verbonden. Ook hier zijn de eisen van NEN1010 van groot belang. Bij het kijken van de groepenkast wordt gekeken of de 1-fase of 3-fase groepenkast nog voldoen aan de richtlijnen en of er nog vrije groepen beschikbaar zijn om de zonnepanelen uiteindelijk op aan te sluiten.
Checken van de bereikbaarheid van het dak
Naast de meterkast kijken de technische specialisten ook naar de bereikbaarheid van het dak. Want is het met de bekende veiligheidsmiddelen verantwoord om het dak op te gaan? Soms niet namelijk. Bijvoorbeeld met een Frans dak. Hoe mooi het er ook uitziet, is het voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie lastig. Hierbij dient dan een hoogwerker aan te pas te komen.
Verder wordt er ook gekeken naar de omgeving waar jouw huis staat. Is dit pal naast het water? Of heb je een serre in de tuin? Al dit soort factoren spelen mee bij jouw zonnepaneleninstallatie. Het moet natuurlijk zo veilig mogelijk zijn voor de installateurs om het dak te bereiken.
Als laatste wordt er ook gecheckt of er genoeg reserve dakpannen bij jou aanwezig zijn. Het mocht namelijk gebeuren dat er nog wel eens een dakpan sneuvelt tijdens het installatieproces. Houd er hierbij rekening mee dat er ongeveer 10 tot 20 reserve dakpannen aanwezig dienen te zijn. Het ligt ook grotendeels aan de grootte van de installatie. De werkvoorbereider zal dit met jou bespreken.
Checken van de kabelroute
Uiteraard dienen de zonnepanelen verbonden te zijn met de meterkast. Deze kabel gaat dus lopen van het dak tot aan de meterkast die vaak op de begane grond is gevestigd. Soms is er een loze leiding beschikbaar waar de kabel doorheen getrokken kan worden. Mocht deze niet tot de beschikking zijn, dan is er nog altijd een tweetal andere opties mogelijk:
- Kabel buitenlangs trekken
- Kabel met een pv-verdeler aansluiten op bijvoorbeeld de aansluiting van de wasmachine.
Optioneel: de slimme meter
Naast de groepenkast, beschikt jouw meterkast ook over een meter. Deze meter laat zien hoeveel stroom er in komt en hoeveel stroom er weer uitstroomt. Er zijn 3 verschillende soorten meters:
- Analoog
- Digitaal
- Slim
Bij een analoge en digitale meter zie je letterlijk hoe de teller terug loopt wanneer er door de zonnepanelen meer stroom wordt opgewekt dan dat er op dat moment in huis wordt verbruikt. De stand van deze meter moet je één maal per jaar aan jouw energieleverancier doorgeven, zodat ze de cijfers inzichtelijk hebben voor de afrekening. Het verschil tussen analoog en digitaal zit hem in het uiterlijk. Een analoge meter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes en ook een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan heb je een digitale meter.
Een slimme meter werkt net even wat anders. Omdat deze is aangesloten op het internet kan jouw energieleverancier precies jouw stand aflezen. Je hoeft deze dus niet meer zelf door te geven. Een slimme meter kan jou laten inzien hoeveel stroom je op welk moment verbruikt en opwekt. Op deze manier heb je alles heel mooi inzichtelijk voor jezelf.
Je kunt ervoor kiezen om de meter te vervangen, mocht je dit handig vinden. Een meter vervangen kun je aanvragen bij jouw netbeheerder. Of hier kosten aan verbonden zijn, is per netbeheerder verschillend.
Waarom dienen er soms aanpassingen gedaan te worden?
Het liefst hopen wij natuurlijk dat jouw dak, meterkast en groepenkast helemaal klaar zijn voor een zonnepaneleninstallatie. Dit zou ons installatiewerk besparen en voor jou extra kosten. Echter, soms is het nodig om eventuele aanpassingen of vervangingen te verrichten. Elektronica is heel handig op veel vlakken, maar kan ook (vlam) gevaarlijk zijn. Het is dan ook noodzaak om alles goed op orde te hebben! Want je wilt natuurlijk niet dat er brand wordt veroorzaakt doordat er te veel stroom naar de meterkast loopt.
De stroom die binnenkomt in de meterkast wordt door de groepenkast onderverdeeld. De groepenkast regelt dus de stroomvoorziening voor het gehele huis. Dit moet dus goed afgesteld zijn op de vraag en het aanbod aan de stroom van de verschillende huishoudelijke apparaten. Zijn jouw dak, meterkast en groepenkast al klaar voor een zonnepaneleninstallatie?